Show simple item record

dc.contributor.advisorHAMİT MİRTAGİOĞLUtr_TR
dc.contributor.authorAYKANAT, İBRAHİM ETEM
dc.date.accessioned2025-10-30T07:45:21Z
dc.date.available2025-10-30T07:45:21Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://dspace.beu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/16433
dc.description.abstractBu çalışmada, Bitlis ilinde üretilen bal örneklerinin kalite parametreleri, CUSUM (Cumulative Sum) kalite kontrol grafiklerini kullanarak analiz edilmiştir. CUSUM grafikleri, balın su muhtevası, iletkenlik, serbest asitlik, pH, prolin, HMF, glukoz + fruktoz, glukoz/fruktoz oranı, sükroz, diastaz, C4 şekerleri oranı, δ¹³C değeri ve δ¹³C protein - δ¹³C bal farkı gibi çeşitli değişkenlerini izlemek için kullanılmıştır. Analizler, Bitlis ilindeki bal örneklerinin kalite standartlarına uygunluğunu değerlendirmiş ve bu değişkenlerdeki sapmaların kalite üzerindeki etkilerini belirlemiştir. CUSUM grafiklerinin kullanımı, kalite parametrelerindeki küçük değişikliklerin hızlı bir şekilde tespit edilmesini sağlamış ve bal üretim sürecinin kalitesini yüksek seviyede tutmuştur. Çalışma sonuçları, Bitlis ilindeki bal üretiminde kalite kontrol süreçlerinin etkinliğini artırmak için CUSUM yönteminin uygulanabilirliğini ortaya koymakta ve balın yüksek kalitesinin sürdürülmesi için gerekli önlemleri önermektedir.tr_TR
dc.language.isoEnglishtr_TR
dc.publisherBitlis Eren Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectKalite kontrol grafikleri,tr_TR
dc.subjectBitlis,tr_TR
dc.subjectBal kalitesi,tr_TR
dc.subjectCUSUMtr_TR
dc.titleCusum kontrol grafiklerinin bal analizi: Bitlis örneği / Honey analysis of cusum control charts: Bitlis exampletr_TR
dc.typeMaster's Thesistr_TR
dc.contributor.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsütr_TR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record