Cusum kontrol grafiklerinin bal analizi: Bitlis örneği / Honey analysis of cusum control charts: Bitlis example
Abstract
Bu çalışmada, Bitlis ilinde üretilen bal örneklerinin kalite parametreleri, CUSUM
(Cumulative Sum) kalite kontrol grafiklerini kullanarak analiz edilmiştir. CUSUM
grafikleri, balın su muhtevası, iletkenlik, serbest asitlik, pH, prolin, HMF, glukoz +
fruktoz, glukoz/fruktoz oranı, sükroz, diastaz, C4 şekerleri oranı, δ¹³C değeri ve δ¹³C
protein - δ¹³C bal farkı gibi çeşitli değişkenlerini izlemek için kullanılmıştır. Analizler,
Bitlis ilindeki bal örneklerinin kalite standartlarına uygunluğunu değerlendirmiş ve bu
değişkenlerdeki sapmaların kalite üzerindeki etkilerini belirlemiştir. CUSUM
grafiklerinin kullanımı, kalite parametrelerindeki küçük değişikliklerin hızlı bir şekilde
tespit edilmesini sağlamış ve bal üretim sürecinin kalitesini yüksek seviyede tutmuştur.
Çalışma sonuçları, Bitlis ilindeki bal üretiminde kalite kontrol süreçlerinin etkinliğini
artırmak için CUSUM yönteminin uygulanabilirliğini ortaya koymakta ve balın yüksek
kalitesinin sürdürülmesi için gerekli önlemleri önermektedir.
Collections
 
DSpace@BEU by Bitlis Eren University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..













