Show simple item record

dc.contributor.advisorAYŞE DİLEK ÖZŞAHİN KİREÇCİtr_TR
dc.contributor.authorDUSAK, YAŞAR FERHAT
dc.date.accessioned2025-09-24T07:34:32Z
dc.date.available2025-09-24T07:34:32Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.beu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/16103
dc.description.abstractBu çalışmada, Türkiye‘nin Bitlis ilinin Mutki bölgesinden elde edilen farklı kaynaklara ait bal örneklerinin biyokimyasal analizleri yapıldı. Mutki yöresinin rakımları birbirinden farklı köylerinden toplanan 13 farklı bal örneği kullanıldı. Bal örneklerinin; Hidroksimetilfurfural (HMF), antioksidan aktiviteleri, şeker, flavonoid ve total fenolik düzeyleri ölçülerek, in vitro ortamda maya hücrelerinin gelişimi üzerinde etkisi incelendi. HPLC cihazı ile yapılan analiz sonuçlarına göre; 5, 6 ve 11. grup balların flavonoid, şeker ve total fenolik düzeyleri doğal balların özelliklerine benzerlik gösterdi. 3 ve 9 numaralı bal örneklerinin HMF değerleri, diğer bal örneklerinden daha düşük bulundu. Araştırmamızda kullanılan bal örneklerinin tümü DPPH ve ABTS radikalleri üzerinde temizleme özelliğine sahip olduğu saptandı. Ayrıca C. albicans kültür ortamına glukoz yerine bal ilave edilerek, maya hücresinin yağ asidi, fitosteroler, total protein, glutatyon (GSH) ve malondialdehit (MDA) düzeyleri üzerinde etkileri incelendi. C. albicans kültür ortamında yapılan deney sonucuna göre; total protein, GSH, ve fitosterol miktarının kontrole göre arttığı belirlendi. Ayrıca, 4, 9 ve 11 nolu bal örneklerinde diğerlerine oranla maltoz miktarı yüksek bulundu. Maltoz nişastanın hidrolizi sonucu oluştuğu için bitki öz sularında doğal halde bulunamamaktadır. Maltoz içeriğinin yüksek olması, bal örneklerinin doğal koşullarda üretilmediğinin bir sonucu olarak değerlendirilmektedir.tr_TR
dc.language.isoEnglishtr_TR
dc.publisherBitlis Eren Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectMutki balları,tr_TR
dc.subjectCandida albicans,tr_TR
dc.subjectHMF,tr_TR
dc.subjectAntioksidan Aktivite,tr_TR
dc.subjectMDAtr_TR
dc.titleBitlis (Mutki) yöresinde üretilen bazı bal çeşitlerinin biyokimyasal analizi ile candida albicans kültüründe besinsel değerinin saptanması / Biochemical analysis of some honey varieties produced in Bitlis (Mutki) and determination of nutritional value in candida albicans culturetr_TR
dc.typeMaster's Thesistr_TR
dc.contributor.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsütr_TR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record