• Login
    View Item 
    •   DSpace Home
    • 1-TEZLER
    • 01) YÜKSEK LİSANS TEZLERİ
    • View Item
    •   DSpace Home
    • 1-TEZLER
    • 01) YÜKSEK LİSANS TEZLERİ
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Bitlis (Mutki) yöresinde üretilen bazı bal çeşitlerinin biyokimyasal analizi ile candida albicans kültüründe besinsel değerinin saptanması / Biochemical analysis of some honey varieties produced in Bitlis (Mutki) and determination of nutritional value in candida albicans culture

    Thumbnail
    View/Open
    Tam Metin/Full Text (7.454Mb)
    Date
    2018
    Author
    DUSAK, YAŞAR FERHAT
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Bu çalışmada, Türkiye‘nin Bitlis ilinin Mutki bölgesinden elde edilen farklı kaynaklara ait bal örneklerinin biyokimyasal analizleri yapıldı. Mutki yöresinin rakımları birbirinden farklı köylerinden toplanan 13 farklı bal örneği kullanıldı. Bal örneklerinin; Hidroksimetilfurfural (HMF), antioksidan aktiviteleri, şeker, flavonoid ve total fenolik düzeyleri ölçülerek, in vitro ortamda maya hücrelerinin gelişimi üzerinde etkisi incelendi. HPLC cihazı ile yapılan analiz sonuçlarına göre; 5, 6 ve 11. grup balların flavonoid, şeker ve total fenolik düzeyleri doğal balların özelliklerine benzerlik gösterdi. 3 ve 9 numaralı bal örneklerinin HMF değerleri, diğer bal örneklerinden daha düşük bulundu. Araştırmamızda kullanılan bal örneklerinin tümü DPPH ve ABTS radikalleri üzerinde temizleme özelliğine sahip olduğu saptandı. Ayrıca C. albicans kültür ortamına glukoz yerine bal ilave edilerek, maya hücresinin yağ asidi, fitosteroler, total protein, glutatyon (GSH) ve malondialdehit (MDA) düzeyleri üzerinde etkileri incelendi. C. albicans kültür ortamında yapılan deney sonucuna göre; total protein, GSH, ve fitosterol miktarının kontrole göre arttığı belirlendi. Ayrıca, 4, 9 ve 11 nolu bal örneklerinde diğerlerine oranla maltoz miktarı yüksek bulundu. Maltoz nişastanın hidrolizi sonucu oluştuğu için bitki öz sularında doğal halde bulunamamaktadır. Maltoz içeriğinin yüksek olması, bal örneklerinin doğal koşullarda üretilmediğinin bir sonucu olarak değerlendirilmektedir.
    URI
    http://dspace.beu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/16103
    Collections
    • 01) YÜKSEK LİSANS TEZLERİ [587]





    Creative Commons License
    DSpace@BEU by Bitlis Eren University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     




    | Yönerge | Rehber | İletişim |

    sherpa/romeo

    Browse

    All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy Type

    My Account

    LoginRegister

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV