Bitlis (Mutki) yöresinde üretilen bazı bal çeşitlerinin biyokimyasal analizi ile candida albicans kültüründe besinsel değerinin saptanması / Biochemical analysis of some honey varieties produced in Bitlis (Mutki) and determination of nutritional value in candida albicans culture
Abstract
Bu çalışmada, Türkiye‘nin Bitlis ilinin Mutki bölgesinden elde edilen farklı kaynaklara ait bal
örneklerinin biyokimyasal analizleri yapıldı. Mutki yöresinin rakımları birbirinden farklı
köylerinden toplanan 13 farklı bal örneği kullanıldı. Bal örneklerinin; Hidroksimetilfurfural
(HMF), antioksidan aktiviteleri, şeker, flavonoid ve total fenolik düzeyleri ölçülerek, in vitro
ortamda maya hücrelerinin gelişimi üzerinde etkisi incelendi. HPLC cihazı ile yapılan analiz
sonuçlarına göre; 5, 6 ve 11. grup balların flavonoid, şeker ve total fenolik düzeyleri doğal
balların özelliklerine benzerlik gösterdi. 3 ve 9 numaralı bal örneklerinin HMF değerleri, diğer
bal örneklerinden daha düşük bulundu. Araştırmamızda kullanılan bal örneklerinin tümü DPPH
ve ABTS radikalleri üzerinde temizleme özelliğine sahip olduğu saptandı. Ayrıca C. albicans
kültür ortamına glukoz yerine bal ilave edilerek, maya hücresinin yağ asidi, fitosteroler, total
protein, glutatyon (GSH) ve malondialdehit (MDA) düzeyleri üzerinde etkileri incelendi. C.
albicans kültür ortamında yapılan deney sonucuna göre; total protein, GSH, ve fitosterol
miktarının kontrole göre arttığı belirlendi. Ayrıca, 4, 9 ve 11 nolu bal örneklerinde diğerlerine
oranla maltoz miktarı yüksek bulundu. Maltoz nişastanın hidrolizi sonucu oluştuğu için bitki öz
sularında doğal halde bulunamamaktadır. Maltoz içeriğinin yüksek olması, bal örneklerinin
doğal koşullarda üretilmediğinin bir sonucu olarak değerlendirilmektedir.
Collections
DSpace@BEU by Bitlis Eren University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..













