Show simple item record

dc.contributor.authorSUCAK, Mustafa Güçlü
dc.contributor.authorAĞYAR, Oğuz
dc.contributor.authorÖZKAYA, Ahmet
dc.contributor.authorYILMAZ, Eray
dc.date.accessioned2024-02-23T07:01:47Z
dc.date.available2024-02-23T07:01:47Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.issn2147-3129
dc.identifier.urihttp://dspace.beu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/14205
dc.description.abstractBu çalışma, çiğ ve ticari UHT inek sütlerinin bazı biyokimyasal parametreler yönünden karşılaştırılması amacıyla yapıldı. Bu amaçla, süt numunelerinin mineral ve kimyasal bileşen parametre seviyeleri, sırasıyla İndüklenmiş Eşleşmiş Plazma Atomik Emisyon Spektrofotometresi (ICP-OES) ve Foss Electrik (FT-120) süt analizörü cihazları kullanılarak ölçüldü. Doğal inek çiğ sütleri Muş Bölgesinden temin edilirken, ticari amaçla üretilen UHT sütleri Adıyaman ilindeki yerel marketlerden temin edildi. UHT sütleri tam yağlı ve yarım yağlı olarak iki gruba ayrıldı. Çiğ süt minerallerinden kalsiyum (Ca), demir (Fe), mangan (Mn) ve fosfor (P) düzeylerinin ticari sütlere göre daha yüksek çıktığı belirlendi. Ayrıca, çiğ süt kimyasal parametrelerinden yağsız kuru madde, yağ ve protein düzeylerinin de daha yüksek çıktığı gözlendi. Çalışma sonuçlara dayanarak, ticari inek sütlerin besinsel düzeylerindeki azalmanın insan sağlığını etkileyebilecek oranda olmadığını düşünmekteyiz.tr_TR
dc.language.isoTurkishtr_TR
dc.publisherBitlis Eren Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectÇiğ inek sütü,tr_TR
dc.subjectmineral,tr_TR
dc.subjectticari süt,tr_TR
dc.subjectprotein,tr_TR
dc.subjectyağ.tr_TR
dc.titleÇiğ ve UHT Sütlerinde Kimyasal Parametre Değişimlerinin Tespititr_TR
dc.typeArticletr_TR
dc.identifier.issue1tr_TR
dc.relation.journalBitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisitr_TR
dc.identifier.volume9tr_TR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record