Çiğ ve UHT Sütlerinde Kimyasal Parametre Değişimlerinin Tespiti
View/ Open
Date
2020Author
SUCAK, Mustafa Güçlü
AĞYAR, Oğuz
ÖZKAYA, Ahmet
YILMAZ, Eray
Metadata
Show full item recordAbstract
Bu çalışma, çiğ ve ticari UHT inek sütlerinin bazı biyokimyasal parametreler yönünden karşılaştırılması amacıyla
yapıldı. Bu amaçla, süt numunelerinin mineral ve kimyasal bileşen parametre seviyeleri, sırasıyla İndüklenmiş
Eşleşmiş Plazma Atomik Emisyon Spektrofotometresi (ICP-OES) ve Foss Electrik (FT-120) süt analizörü
cihazları kullanılarak ölçüldü. Doğal inek çiğ sütleri Muş Bölgesinden temin edilirken, ticari amaçla üretilen UHT
sütleri Adıyaman ilindeki yerel marketlerden temin edildi. UHT sütleri tam yağlı ve yarım yağlı olarak iki gruba
ayrıldı. Çiğ süt minerallerinden kalsiyum (Ca), demir (Fe), mangan (Mn) ve fosfor (P) düzeylerinin ticari sütlere
göre daha yüksek çıktığı belirlendi. Ayrıca, çiğ süt kimyasal parametrelerinden yağsız kuru madde, yağ ve protein
düzeylerinin de daha yüksek çıktığı gözlendi. Çalışma sonuçlara dayanarak, ticari inek sütlerin besinsel
düzeylerindeki azalmanın insan sağlığını etkileyebilecek oranda olmadığını düşünmekteyiz.
Collections

DSpace@BEU by Bitlis Eren University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..