Bazı Odun Sirkelerinin Bitki Patojeni Bakteriler Üzerine Antibakteriyel Etkisinin Araştırılması
Abstract
Bu araştırmada, fındık kabuklarından ve tavuk gübresinden elde edilen odun sirkelerinin bazı bitki patojeni
bakterilere karşı antibakteriyel potansiyeli belirlenmeye çalışılmıştır. Test mikroorganizması olarak, Erwinia
amylovora, Pseudomonas syringae pv. lachrymans ve Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli kullanılmıştır.
Antimikrobiyal aktivitenin belirlenmesinde agar well difüzyon ve makro broth dilüsyon yöntemleri kullanıldı.
Agar well difüzyon yönteminin uygulanması sonucunda; E. amylovora suşu, sırasıyla fındık sirkesinin %40,
%50’lik seyreltmelerine ve stok solüsyonuna hassasiyet gösterirken, P. syringae pv. lachrymans ve X. axonopodis
pv. phaseoli şuşlarının %30, %40, %50’lik seyreltmelere ve stok solüsyonuna hassasiyet gösterdiği belirlenmiştir.
Broth dilüsyon yöntemi ile minimal bakterisidal konsantrasyonun belirlenmesinde; minimal bakterisidal
konsantrasyonun tespiti için yapılan çalışmalar sonucunda, fındık sirkesinin E. amylovora, X. axonopodis pv.
phaseoli ve P. syringae pv. lachrymans üzerindeki MBC değerinin, %50’lik seyreltmeye eşdeğer olduğu tespit
edilmiştir. Yapılan ANOM testi sonucuna göre Doz × Tür interaksiyon etkisinin önemli olduğu (P=0.000),
dolayısıyla uygulanan dozların inhibisyon değerlerine etkisinin türlere göre önemli değişiklikler gösterdiği
saptanmıştır. Antibakteriyel aktivite çalışmaları sonucunda, bitki patojeni bakterilerin fındık kabuklarından
üretilen sirkeye karşı duyarlı oldukları görülürken, tavuk gübresinden üretilen sirkeye karşı dirençli oldukları
gözlemlenmiştir.
Collections
DSpace@BEU by Bitlis Eren University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..