Show simple item record

dc.contributor.authorBEYAZ, Seda
dc.contributor.authorKADIOĞLU DALKILIÇ, Lütfiye
dc.contributor.authorGÖK, Özlem
dc.contributor.authorASLAN, Abdullah
dc.date.accessioned2024-03-07T06:16:43Z
dc.date.available2024-03-07T06:16:43Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.issn2147-3188
dc.identifier.urihttp://dspace.beu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/14368
dc.description.abstractEski çağlardan beri hastalıkların önlenmesinde ve tedavi edilmesinde birçok bitki türünde yararlanılmıştır. Son yıllarda yapılan epidemiyolojik çalışmalar, karadut ve kızılcık meyvelerinin sağlığın korunması açısından oldukça önemli rollerinin olduğunu ortaya koymuştur. Karadut, antioksidan ve serbest radikalleri yakalama özelliği sayesinde güçlü terapötik etkiye sahiptir. Kızılcık (Cornus mas L.) meyvesinin fizikokimyasal ve antioksidan özelliklerinin yanı sıra yüksek oranda antosiyanin, fenolik bileşik ve askorbik asit içeriğine de sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca, antienflamatuar, antihistaminik, antialerjik ve antimikrobiyal gibi özellikleri bulunmaktadır. Bu çalışmada, karadut (Morus nigra L.) ve kızılcık (Cornus mas L.) meyvelerinin koruyucu etkisinin moleküler biyolojik ve biyokimyasal parametreler yönünden karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada 6 grup oluşturulmuştur. Gruplar: (i) Kontrol grubu; (ii) Karadut grubu; (iii) Kızılcık grubu; (iv) Karadut + Kızılcık grubu (v) H2O2 grubu; (vi) Karadut + Kızılcık + H2O2 grubu. Saccharomyces cerevisiae kültürleri 1 saat, 3 saat, 5 saat ve 24 saat boyunca 30 °C'de geliştirildi. Hücre gelişimi ve lipit peroksidasyonu MDA (malondialdehit) analizleri spektrofotometre ile belirlendi. Total protein değişiklikleri SDS-PAGE elektroforezi ile tespit edildi ve Bradford metodu ile hesaplandı. Elde edilen sonuçlara göre; H2O2 grubu ile kıyaslandığında, Karadut + Kızılcık + H2O2 grubunda (1, 3, 5 ve 24 saat) hücre gelişimi ve total protein sentezi artarken, MDA düzeyi azalış göstermiştir. Sonuç olarak karadut ve kızılcık Saccharomyces cerevisiae kültüründe oksidatif hasarı azaltmasının yanı sıra, hücre büyümesini ve total protein sentezini teşvik edici bir role sahiptir.tr_TR
dc.language.isoTurkishtr_TR
dc.publisherBitlis Eren Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectH2O2tr_TR
dc.subjectKaraduttr_TR
dc.subjectKızılcıktr_TR
dc.subjectOksidatif Hasartr_TR
dc.subjectSaccharomyces cerevisiaetr_TR
dc.subjectSDS-PAGEtr_TR
dc.titleSaccharomyces cerevisiae’de Hidrojen Peroksit ile Oluşturulan Oksidatif Hasara Karşı Karadut (Morus nigra L.) ve Kızılcık (Cornus mas L.)’ın Bazı Moleküler Biyolojik ve Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisitr_TR
dc.typeArticletr_TR
dc.identifier.issue3tr_TR
dc.identifier.startpage1134tr_TR
dc.identifier.endpage1144tr_TR
dc.relation.journalBitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisitr_TR
dc.identifier.volume9tr_TR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record