Sıçanlarda Ihlamur (Tilia platyphyllos Scop) İnfüzyonunun İmmün Sistem Üzerine Etkilerinin Araştırılması
Abstract
Çay olarak tüketilen en yaygın bitkilerden biri olan ıhlamur (Tilia platyphyllos Scop) bitki çiçek özellikle soğuk
kış aylarında yoğun şekilde tüketilmektedir. Halk arasında, güçlü sakinleştirici etkisinin olduğu, iltihaplanmayı
azalttığı, tansiyonun düşürülmesine destek olduğu, bağışıklık sistemini güçlendirdiği kabul edilmektedir.
Fakat ıhlamur çayının kullanım süresi, sıklığı ve dozuna bağlı olarak canlılar üzerinde nasıl bir etkiye sahip
olduğunu gösteren araştırmalar sınırlıdır. Bu çalışmada, sıçanlar her grupta altı adet sıçan bulunan dört gruba
ayrıldı. Grup 1 [(kontrol grubu) (sadece musluk suyu)], grup 2 [(%20 EtOH) (musluk suyu+%20 etil alkol
karışımı)], grup 3 [(LF) (musluk suyu+ %2 ıhlamur çiçek infüzyon karışımı)], grup 4 [( EtOH +LF) (etil alkol+
%2 ıhlamur çiçe k infüzyonu)] . Günlük hazırlanan içme suları ve karışımları 50 gün süreyle sıçanlara verildi. Bu
çalışmada, EtOH'un immünotoksik etkilerine karşı LF infüzyonunun iyileştirici etkilerini ortaya koymak için
sıçanlarda immün sistem biyobelirteçlerinden adenozin deaminaz (ADA) ve miyeloperoksidaz (MPO)
aktiviteleri üzerine olası etkilerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Sonuç olarak, analiz dokularında ADA ve MPO
aktivitesinin kontrol gruplarına göre önemli ölçüde arttığı belirlendi (p<0.05).
Collections
DSpace@BEU by Bitlis Eren University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..