Prangos pabularia Bitkisinin Antioksidan ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi
View/ Open
Date
2019Author
TURHAN AYKANAT, Funda
ŞAHİN, İbrahim Halil
ÇELİKEZEN, Fatih Çağlar
HAYTA, Şükrü
Metadata
Show full item recordAbstract
Tıbbi ve aromatik bitkiler, tarih öncesi çağlardan bu yana tedavi edici özelliklerinin yanında gıda üretiminde tat
ve aroma katmak amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda özellikle yurt dışında büyük ilgi gören
bitkilerle tedavi yöntemi, yurdumuzda da önem kazanmaya başlamıştır. Sunulan çalışma Bitlis ilinde doğal
olarak yetişen Prangos pabularia bitkisinin antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerini incelemek amacıyla
planlandı. Çalışmada kullanılan P. pabularia bitki örnekleri Bitlis Kambos Dağı’ndan toplandı. Bitkinin yaprak
ve meyvelerinin uçucu yağları su distilasyonu ile elde edildi. Antioksidan özelliklerinin belirlenmesi için DPPH
metodu kullanıldı. Bitki meyvelerinin ve yapraklarının antioksidan aktiviteleri sırasıyla %28.70 ve %25.54, IC50
değerleri ise 15.43 µg/ml ve 16.73 µg/ml olarak saptandı. Antimikrobiyal aktivite ise disk difüzyon metodu
kullanılarak belirlendi. Bitki meyvelerinden elde edilen uçucu yağlar Proteus mirabilis ve Enterobacter
aurogenes standart suşlarına karşı zayıf antibiyotik etki gösterdi. Yapraklardan elde edilen uçucu yağlar ise
bakteri ya da mantar suşlarına karşı herhangi bir antibiyotik etki göstermedi.
Collections

DSpace@BEU by Bitlis Eren University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..