• Login
    View Item 
    •   DSpace Home
    • 2-DERGİLER
    • 03) Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
    • Cilt 06, Sayı 1 (2017)
    • View Item
    •   DSpace Home
    • 2-DERGİLER
    • 03) Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
    • Cilt 06, Sayı 1 (2017)
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler

    Thumbnail
    View/Open
    Tam Metin/Full Text (541.3Kb)
    Date
    2017
    Author
    YALÇIN, Mehmet
    ARGUN, Mustafa Şamil
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Bu çalışma Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık Yüksekokul öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinden toplam 120 öğrenci katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yüz-yüze uygulanan anket kullanılmıştır. Uygulanan anket sonucunda elde edilen veriler, ‘SPSS 22.0 for windows’ paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde Kikare (χ2) testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan 120 öğrencinin % 50.8’i bayan, % 49.2’si erkektir. Öğrencilerin yaş ortalaması 21.12 ±2.53, beden kitle indeksi ortalaması ise 21.61±2.50’dir. Öğrencilerin % 73.3’ü sütü sevdiğini belirtmiş olmakla birlikte sadece % 20’si her gün düzenli olarak süt tüketmektedir. Her gün süt tüketen öğrencilerin; % 12.5’i 1 su bardağından (200 mL) az, % 62.5’ i 1 su bardağı, % 25’i ise 2 su bardağı süt içmektedir. Öğrencilerin % 8.3’ü sütten nefret ettiklerini ve hiç süt içmediklerini belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan öğrencilerin en çok sevdiği süt ürününün ayran (% 25.8) olduğu, daha sonra peynir ( % 23.3) ve yoğurt (% 23.3) geldiği belirlenmiştir. En çok tercih edilen peynir çeşidi % 62.5 oranıyla beyaz peynirdir. Araştırmada, süt içmeyen öğrencilerin % 60.6’sı alışkanlığının olmamasından dolayı sütü içmediklerini, % 18.1’i tadından dolayı, % 13.6’sı rahatsız ettiği için, % 4.5’i fiyatından dolayı ve % 3’ü de kokusundan dolayı süt içmediklerini belirtmişlerdir. Çalışma sonuçlarına göre öğrencilerin büyük bir kısmının süt içme alışkanlıklarını okul öncesi (% 30.8) ve okul döneminde (% 21.7) kazandıkları belirlenmiştir. Ayrıca en önemli süt içmeme nedeninin alışkanlığın olmaması olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak okul öncesi dönemde çocuklara süt içme alışkanlığının kazandırılması, ileri yaşlarda süt içme oranının arttırılması için büyük önem taşımaktadır
    URI
    http://dspace.beu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/14068
    Collections
    • Cilt 06, Sayı 1 (2017) [9]





    Creative Commons License
    DSpace@BEU by Bitlis Eren University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     




    | Yönerge | Rehber | İletişim |

    sherpa/romeo

    Browse

    All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy Type

    My Account

    LoginRegister

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV