Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler
Abstract
Bu çalışma Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık Yüksekokul öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarını
saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinden toplam 120 öğrenci katılmıştır.
Araştırmada veri toplama aracı olarak yüz-yüze uygulanan anket kullanılmıştır. Uygulanan anket sonucunda elde
edilen veriler, ‘SPSS 22.0 for windows’ paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde Kikare (χ2) testi kullanılmıştır.
Araştırmaya katılan 120 öğrencinin % 50.8’i bayan, % 49.2’si erkektir. Öğrencilerin yaş ortalaması 21.12 ±2.53,
beden kitle indeksi ortalaması ise 21.61±2.50’dir. Öğrencilerin % 73.3’ü sütü sevdiğini belirtmiş olmakla birlikte
sadece % 20’si her gün düzenli olarak süt tüketmektedir. Her gün süt tüketen öğrencilerin; % 12.5’i 1 su
bardağından (200 mL) az, % 62.5’ i 1 su bardağı, % 25’i ise 2 su bardağı süt içmektedir. Öğrencilerin % 8.3’ü
sütten nefret ettiklerini ve hiç süt içmediklerini belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan öğrencilerin en çok sevdiği süt
ürününün ayran (% 25.8) olduğu, daha sonra peynir ( % 23.3) ve yoğurt (% 23.3) geldiği belirlenmiştir. En çok
tercih edilen peynir çeşidi % 62.5 oranıyla beyaz peynirdir. Araştırmada, süt içmeyen öğrencilerin % 60.6’sı
alışkanlığının olmamasından dolayı sütü içmediklerini, % 18.1’i tadından dolayı, % 13.6’sı rahatsız ettiği için, %
4.5’i fiyatından dolayı ve % 3’ü de kokusundan dolayı süt içmediklerini belirtmişlerdir. Çalışma sonuçlarına göre
öğrencilerin büyük bir kısmının süt içme alışkanlıklarını okul öncesi (% 30.8) ve okul döneminde (% 21.7)
kazandıkları belirlenmiştir. Ayrıca en önemli süt içmeme nedeninin alışkanlığın olmaması olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç olarak okul öncesi dönemde çocuklara süt içme alışkanlığının kazandırılması, ileri yaşlarda süt içme
oranının arttırılması için büyük önem taşımaktadır
Collections
DSpace@BEU by Bitlis Eren University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..