Plumbago europaea L.’nın Besi Ortamındaki Saccharomyces cerevisiae Üzerine Etkileri
Abstract
Plumbaginaceae ailesinin bir üyesi olan P. europea, antibakteriyal, antifungal, antikanser ve antimutajenik özellik gösteren medikal bir bitkidir. Bu çalışma S. cerevisiae kültür ortamında oluşturulan oksidatif strese karşı P. europea özütünün antioksidan etkilerini belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışmada kullanılan S. cerevisiae besiyerinde çoğaltıldı ve oksidatif stres oluşturmak amacıyla ortama H2O2 + FeCl2 (bitki grubuna H2O2 + FeCl2 ilave olarak P. europea özütü (PLM)) eklendi. P. europea’nın maya kültür ortamında oluşturulan oksidadtif strese karşı koruyucu etkisi malondialdehit (MDA) seviyesi, glutatyon, total protein ve süperoksit dismütaz (SOD) düzeylerini ölçülerek belirlendi. Bitki özütü eklenen grupta MDA ve total protein seviyeleri reaktif grubuna (FR) kıyasla arttı ancak glutatyon miktarı anlamlı seviyede azaldı (p<0.05). Sodyum dodesil sülfatlıpoliakrilamit jel elektroforezi (SDS-Page) analizinde ise SOD ve katalaz (CAT) miktarının FR grubuna kıyasla azaldığı tespit edildi. Çalışma sonuçlarımız P. europea’nın maya kültürü üzerine oksidan etki gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bu etkinin nasıl meydana geldiği veya maya üzerine hangi bileşiklerin toksik etki gösterdiğini belirlemek için kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır.
Collections
DSpace@BEU by Bitlis Eren University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..