Bingöl’den Toplanan Arı Polenlerinde Malondialdehid Düzeylerinin İki Farklı Yöntemle Belirlenmesi
View/ Open
Date
2012Author
ALAYUNT, Naci Ömer
KARAGÖZOĞLU, Yusuf
KUTLU, Mehmet Ali
Metadata
Show full item recordAbstract
Polenin lipid peroksidasyonunu engellediği, pek çok serbest oksijen radikallerinin neden olduğu oksidan hasarı
önlediği yapılan araştırmalarda belirtilmiştir. Bu çalışmada Bingöl ili merkeze bağlı Gökdere köyü ( 1565
rakım), Adaklı ilçe merkezi (1500 rakım), Adaklı’ya bağlı Şirnan köyü (1810 rakım), Karlıova ilçe merkezi
(1940 rakım) ve Karlıova merkez Kanireş civarı ( 1940-2000 rakım) olmak üzere Bingöl’ün beş farklı yerinden
toplanan arı polenlerindeki MDA düzeylerini HPLC ve TBA yöntemiyle belirlemek ve bu konuda literatür
bilgisine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. HPLC metoduyla polende MDA düzeyleri Haziran ve Şubat ayı
açısından gruplar arası kıyaslandığında, Karlıova ve Kanireş dışında diğer bölgelerde anlamlı olarak istatistiksel
farkın (p>0,05) olmadığı görüldü. TBA metoduyla polende MDA düzeyleri Haziran ve Şubat ayı açısından
gruplar arası kıyaslandığındaysa, Şirnan dışında diğer bölgelerde anlamlı olarak istatistiksel farkın (p>0,05)
olmadığı görüldü. Sonuç olarak takriben 8 ay kadar serin ve karanlık ortamda kalan polen ektraktlarının önemli
miktarda antioksidan aktivite kaybına uğradığı, bu çevresel şartların da serbest radikal koruyucu aktivite
düzeylerini azaltıp lipid peroksidasyon düzeylerini arttırdığı düşünülmektedir.
Collections
DSpace@BEU by Bitlis Eren University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..