• Login
    View Item 
    •   DSpace Home
    • 1-TEZLER
    • 01) YÜKSEK LİSANS TEZLERİ
    • View Item
    •   DSpace Home
    • 1-TEZLER
    • 01) YÜKSEK LİSANS TEZLERİ
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Ketencik müsilajının yağı azaltılmış kurabiye üretiminde katı yağ ikame maddesi olarak kullanımı / The use of camelina mucilage as a solid fat replacer in reduced-fat cookies production

    Thumbnail
    View/Open
    Tam Metin/Full Text (1.338Mb)
    Date
    2024
    Author
    ÖZCAN, YASEMİN
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Günümüzde tüketiciler beslenme konusunda giderek bilinçlenmekte ve buna bağlı olarak sağlıklı ürünler tüketme konusunda daha istekli olmaktadır. Bu anlamda yağ oranı ve enerji değeri düşük ancak diyet lif içeriği yüksek ürünler oldukça dikkat çekmektedir. Bilim dünyası ve gıda sanayii bu ihtiyaca cevap verebilmek için sağlıklı yağ ikame maddelerine yönelmiş durumdadır. Bu anlamda bitkisel kaynaklı müsilajlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, ilk defa, ketencik tohumu musilajı kurabiye formülasyonunda yağ ikame maddesi olarak kullanılmış ve musilaj ilave edilen kurabiyelerin fizikokimyasal, dokusal, duyusal ve fonksiyonel özellikleri incelenmiştir. Ketencik tohumu müsilajının nem, protein, kül, yağ ve karbonhidrat içerikleri sırasıyla %6,46±0,35, %17,44±0,62, %11,49±0,39, %1,27±0,10 ve %63,16±0,58 olarak tespit edilmiştir. Çalışmada kurabiye formülasyonunda bulunan şortening %0, %20, %40 ve %60 seviyelerinde ketencik tohumu müsilajı (KM) ile ikame edilerek, sırasıyla, Kontrolkurabiye, %20 KM-Kurabiye, %40 KM-Kurabiye ve %60 KM-Kurabiye elde edilmiştir. En yüksek nem oranı %60 KM-Kurabiye örneğine (%7,87±0,17) ait iken en düşük nem oranı Kontrol-Kurabiye örneğine (%0,88±0,02) aittir (p < 0,05). Kurabiyelerde kullanılan müsilaj oranı arttıkça örneklerin protein oranı da artmıştır. %20 KM-Kurabiye, %40 KMKurabiye ve %60 KM-Kurabiye örneklerinin yağ içerikleri Kontrol-Kurabiye örneği ile karşılaştırıldığında, sırasıyla, %12,52, %31,49 ve %50,12 oranında azalmıştır. En yüksek sertlik ve esneklik değerleri (sırasıyla 70,68±3,37 N ve 11,52±0,34 mm) %60 KMKurabiyeye ait iken en düşük sertlik ve esneklik değerleri (sırasıyla 19,42±1,42 N ve 8,80±0,26 mm) Kontrol-Kurabiye örneğine aitti (p < 0,05). Duyusal değerlendirmede tat
    URI
    http://dspace.beu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/16464
    Collections
    • 01) YÜKSEK LİSANS TEZLERİ [514]





    Creative Commons License
    DSpace@BEU by Bitlis Eren University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     




    | Yönerge | Rehber | İletişim |

    sherpa/romeo

    Browse

    All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy Type

    My Account

    LoginRegister

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV