dc.description.abstract | Fe3O4 nanopartikülü üstün özellikleriyle birçok alanda yaygın olarak kullanılan metal oksit nanopartiküllerindendir. Bu nanopartiküllerin biyolojik sistemlerde toksik etkileri üzerine çalışmalar yapılmış olmasına rağmen biyokimyasal parametreleri üzerine olan etkilerini araştırmak için az sayıda çalışma yapılmıştır. Bu amaçla sunulan çalışmada; öncelikle deneyde kullanılmak üzere ekmek mayasından izole edilen Saccharomyces cerevisiae hücresinin gelişimi ve çoğalması için YEDP besiyeri ortamına stok kültürden aşılama yapıldı. Besiyeri ortamı içerisine Fe3O4 ve CuO nanopartiküllerinden 20mg/l ve 50 mg/l konsantrasyonları içerecek şekilde her nanopartikül için 2 ayrı deney grubu oluşturuldu. MDA (malondialdehit), GSH (glutatyon), GSSG (okside glutatyon), total protein, vitamin ve fitosterol miktarları HPLC cihazıyla; yağ asidi miktarı ise gaz kromatografisi ile ölçüldü. Sonuç olarak maya hücresindeki lipit peroksidaysonu (d: p<0.001, cd: p<0.0001), GSH (b: p<0.05, cd: p<0.0001) ve GSSG (c: p<;0.01, d: p<0.001) seviyeleri önemli ölçüde azalma; total protein (d: p<0.001, cd: p<0.0001), vitamin, fitosterol ve yağ asitlerinin çoğunda ise dikkat çekici birartma tespit edilmiştir. Fe3O4 nanopartikülünün S. cerevisiae'nın biyokimyasal ve savunma sistemi üzerinde farklı etkilere sahip olduğu gözlenmiş olup farklı dozlardaki Fe3O4 nanopartikülünün organizmada stresi azaltıcı yönde etkiler gösterdiği gözlenmiştir. Özellikle antioksidan savunma sistemi üzerinde açığa çıkan sonuçların diğer canlı modelleri üzerindeki benzer çalışmalara kaynak olacağı ve in vivo sistemler kullanılarak yapılacak çalışmalarda literatür bilgisine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. | tr_TR |