| dc.description.abstract | Bu çalışmada, ülkemizin önemli bal merkezlerinden olan Bitlis ilinin Hizan ilçesinde üretilen balların biyokimyasal analizleri yapıldı. Araştırmada, Hizan'ın farklı yörelerinde arıcılıkla uğraşan köylülerden toplanan 7 adet bal örneği üzerine çalışıldı. Bal örneklerinin; Hidroksimetilfurfural (HMF), antioksidan aktiviteleri, şeker, flavonoid ve total fenolik düzeyleri ölçüldü. HPLC cihazı ile yapılan analiz sonuçlarına göre; 1, 4, 5 ve 7 numaralı balların flavonoid, şeker ve total fenolik düzeyleri doğal balların özelliklerine benzerlik gösterdi. Tüm bal örneklerinin HMF değerleri, bal tebliğinde belirlenen değere uygun bulundu. Araştırmamızda kullanılan balların DPPH ve ABTS radikalleri üzerinde temizleme özelliğine sahip olduğu saptandı. Ayrıca 3 ve 5 numaralı bal örneklerinin maltoz değeri, diğer bal örneklerine oranla biraz daha yüksek bulundu. Maltoz nişastanın hidrolizi sonucu oluştuğu için bitki öz sularında doğal halde bulunamamaktadır. Maltoz içeriği yüksek olan bal örneklerinin, doğal olmayan koşullarda üretildiği şeklinde değerlendirilmektedir. | tr_TR |