Bitlis yöresinde yetişen Plantago lanceolatabitkisinin antioksidan ve antimikrobial özelliklerinin araştırılması / The investigation of antimicrobial and antioxidant properties ofPlantago lanceolata plant in Bitlis region
Abstract
Bitkiler, eski çağlardan günümüze kadar çeşitli tedavi yöntemlerinde kullanılmıştır.
Sunulan çalışma ile Bitlis yöresinde geleneksel olarak tüketilen Plantago lanceolata’nın
antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri ile Süperoksit Dismutaz ve Glutatyon-S-Transferaz
enzim aktiviteleri yanında Fe, Zn ve Cu düzeyleri incelendi. Antioksidan özellikleri DPPH
metodu ve Süperoksit Dismutaz ile Glutatyon-S-Transferaz enzim aktiviteleri saptanarak
belirlendi. Antimikrobiyal özellikleri disk difüzyon metodu ile saptanırken iz mineral düzeyleri
spektrofotometrik olarak tespit edildi. Elde edilen sonuçlara göre Bitlis’den toplanan bitki
örneklerinin en yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğu belirlendi. Bunun yanında, Tatvan’
dan toplanan bitki örneklerinin Süperoksit dismutaz ve Glutatyon-S-Transferaz aktivitesi ve iz
mineral miktarı açısından en zengin içeriğe sahip olduğu gözlendi. Bunlara ek olarak,
Adilcevaz’dan alınan örnekler dışındaki bitki numuneleri kullanılan mikroorganizmalar üzerine
zayıf antimikrobiyal etki sergiledi. Sonuç olarak, elde edilen veriler Bitlis yöresinde yetişen
Plantago lanceolata’nın ileri çalışmalar için önemli bir aday olabileceğini gösterdi
Collections
DSpace@BEU by Bitlis Eren University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..













