Capparis sicula'nın in vitro antioksidan, antimikrobiyal özellikleri ve COX-1/ COX-2 enzim inhibisyon aktivitesinin belirlenmesi / The evaluation of in vitro antioxidant, antimicrobial properties and COX-1/ COX-2 enzym inhibitory activity of capparis sicula
Abstract
Sentetik ilaçların kullanımından kaynaklı yan etkiler ve yüksek maliyet sebebi ile günümüzde daha az yan etkiye sahip ve nispeten daha ucuz olmalarından dolayı bitkisel kaynaklı ilaçların geliştirilmesine yönelik çalışmalara artan bir ilgi oluşmuştur. Bu amaçla, sunulan çalışmada Capparis sicula bitkisinin antioksidan, antimikrobiyal özellikleri ile COX-1 ve COX-2 enzimleri üzerine inhibisyon etkileri incelendi. Çalışmada Capparis sicula bitkisinin antioksidan özellikleri DPPH ve CUPRAC yöntemleri ile belirlenirken, antimikrobiyal özellikleri disk difüzyon metodu ile saptandı. COX-1 ve COX-2 enzimleri üzerine etkisi ise ticari kitler kullanılarak kolorimetrik olarak tespit edildi. Elde edilen sonuçlar, Capparis sicula'nın önemli düzeyde antioksidan etkiye sahip olduğunu gösterirken, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Candida albicans standart suşları üzerine herhangi bir antimikrobiyal etkisi olmadığını gösterdi. Bunlara ek olarak, COX-1 enzimi üzerine % 4 inhibisyon etkisi belirlenirken, COX-2 enzimi üzerine %23 inhibisyon etkisi ilk kez saptandı. Sonuç olarak, Capparis sicula ilaç, gıda ve kozmetik sanayinde kullanılabilecek önemli bir doğal hammadde kaynağı olabilir.
Collections

DSpace@BEU by Bitlis Eren University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..