dc.contributor.advisor | AYŞE DİLEK ÖZŞAHİN KİREÇCİ | tr_TR |
dc.contributor.author | Bozhan, Nesrin | |
dc.date.accessioned | 2025-09-11T11:30:19Z | |
dc.date.available | 2025-09-11T11:30:19Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.uri | http://dspace.beu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/15919 | |
dc.description.abstract | Yeni sentezlenmiş bazı Schiff bazlarının kullanılmadan önce canlılar üzerindeki biyokimyasal
etkilerinin incelenmesi gerekir. Bu amaçla Saccharomyces cerevisiae en önemli hücre modeli
içinde yer alır. S. cerevisiae’daki metabolik özellikler, yüksek yapılı organizmalara benzerlik
gösterdiği için elde edilen sonuçlar da paralellik göstermektedir. Çalışmada; yeni sentezlenmiş
Schiff bazlarının S. cerevisiae BY4741 kültür ortamlarında lipit peroksidasyon (MDA), total
protein ve glutatyon analizleri yapılmıştır. Bu amaçla; deneyde kullanılan S. cerevisiae
BY4741’in gelişimi ve çoğalması için YEPD besiyeri ortamı hazırlandı. Uygulama grupları için;
schiff bazların her birinden 2ppm, 4 ppm ve 8 ppm olacak şekilde kültür ortamına ilave edildi.
Elde edilen süpernatant ile; GSH, total protein ve MDA analizleri yapıldı. Lipid peroksidasyon
sonuçları kontrol grubu ile karşılaştırıldığında schiff bazı gruplarının lipid peroksidasyon önleme
etkilerinin olmadığı belirlenirken, yeni sentezlenen schiff bazlarının kontrol grubuna göre
glutatyon ve total protein miktarlarının oldukça belirgin düzeyde yüksek olduğu saptandı
(p<0.0001). Sonuç olarak; yeni sentezlemiş Schiff bazlarının S. cerevisiae’nın biyokimyasal ve
savunma sistemi üzerinde farklı etkilere sahip olduğu gözlemlendi. Özellikle antioksidan
savunma sistemi üzerinde açığa çıkan sonuçların diğer canlı modelleri üzerindeki benzer
çalışmalara kaynak olacağı ve in vivo sistemler kullanılarak yapılacak ileriki çalışmalara destek
olarak, literatür bilgisine katkıda bulunulacağı düşünülmektedir | tr_TR |
dc.language.iso | English | tr_TR |
dc.publisher | Bitlis Eren Üniversitesi | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | tr_TR |
dc.subject | Schiff bazı, | tr_TR |
dc.subject | Saccharomyces cerevisiae, | tr_TR |
dc.subject | MDA, | tr_TR |
dc.subject | GSH, | tr_TR |
dc.subject | Yağ asidi | tr_TR |
dc.title | Bazı Schiff bazlarının Saccharomyces cerevisiae kültür ortamlarında bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkileri / The effects of some Schiff bases on some biochemical parameters in Saccharomyces cerevisiae cultural environments | tr_TR |
dc.type | Master's Thesis | tr_TR |
dc.contributor.department | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | tr_TR |