Show simple item record

dc.contributor.advisorAYŞE DİLEK ÖZŞAHİN KİREÇCİtr_TR
dc.contributor.authorBozhan, Nesrin
dc.date.accessioned2025-09-11T11:30:19Z
dc.date.available2025-09-11T11:30:19Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://dspace.beu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/15919
dc.description.abstractYeni sentezlenmiş bazı Schiff bazlarının kullanılmadan önce canlılar üzerindeki biyokimyasal etkilerinin incelenmesi gerekir. Bu amaçla Saccharomyces cerevisiae en önemli hücre modeli içinde yer alır. S. cerevisiae’daki metabolik özellikler, yüksek yapılı organizmalara benzerlik gösterdiği için elde edilen sonuçlar da paralellik göstermektedir. Çalışmada; yeni sentezlenmiş Schiff bazlarının S. cerevisiae BY4741 kültür ortamlarında lipit peroksidasyon (MDA), total protein ve glutatyon analizleri yapılmıştır. Bu amaçla; deneyde kullanılan S. cerevisiae BY4741’in gelişimi ve çoğalması için YEPD besiyeri ortamı hazırlandı. Uygulama grupları için; schiff bazların her birinden 2ppm, 4 ppm ve 8 ppm olacak şekilde kültür ortamına ilave edildi. Elde edilen süpernatant ile; GSH, total protein ve MDA analizleri yapıldı. Lipid peroksidasyon sonuçları kontrol grubu ile karşılaştırıldığında schiff bazı gruplarının lipid peroksidasyon önleme etkilerinin olmadığı belirlenirken, yeni sentezlenen schiff bazlarının kontrol grubuna göre glutatyon ve total protein miktarlarının oldukça belirgin düzeyde yüksek olduğu saptandı (p<0.0001). Sonuç olarak; yeni sentezlemiş Schiff bazlarının S. cerevisiae’nın biyokimyasal ve savunma sistemi üzerinde farklı etkilere sahip olduğu gözlemlendi. Özellikle antioksidan savunma sistemi üzerinde açığa çıkan sonuçların diğer canlı modelleri üzerindeki benzer çalışmalara kaynak olacağı ve in vivo sistemler kullanılarak yapılacak ileriki çalışmalara destek olarak, literatür bilgisine katkıda bulunulacağı düşünülmektedirtr_TR
dc.language.isoEnglishtr_TR
dc.publisherBitlis Eren Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectSchiff bazı,tr_TR
dc.subjectSaccharomyces cerevisiae,tr_TR
dc.subjectMDA,tr_TR
dc.subjectGSH,tr_TR
dc.subjectYağ asiditr_TR
dc.titleBazı Schiff bazlarının Saccharomyces cerevisiae kültür ortamlarında bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkileri / The effects of some Schiff bases on some biochemical parameters in Saccharomyces cerevisiae cultural environmentstr_TR
dc.typeMaster's Thesistr_TR
dc.contributor.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsütr_TR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record