dc.description.abstract | Bu çalışmada, Elazığ ili Baskil ilçesi, Kadıköy, Pınarlı ve Harebakayış köyü çevrelerinde doğal
olarak yetişen P. lefebvrei’nin ekolojik-morfolojik özelliği, etnomikolojik-ticari potansiyeli ve
koruma altına alınması ile besinsel içeriğinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
P. lefebvrei’nin yetiştiği alanların, ışık şiddeti 20.8-89.4 klüx, sıcaklık 21.1-23.6 C, nem
26.7-36.2, hava debisi (CMM) 2092-2359 m3
/min, hava hızı 4.8-12.9 km/h ve toprak
karakteristik özelliklerinin ise %29.85-73.02 kum, %13.72-30.03 kil, %13.27-40.12 toz, %26.98-
70.15 toz+kil, kumlu-killi-balçıklı toprak türü, 6.94-7.95 pH, %0.75-23.19 total kireç, %0.00-
10.58 aktif kireç, 0.131-0.366 mmhos/cm tuz, %0.350-1.583 organik madde, %0.017-0.079 azot,
36.55-70.13 ppm P2O5, 123.94-572.35 ppm K2O ve 9.49-25.011 ppm Na olarak değiştiği
gözlenmiştir.
P. lefebvrei’nin kuru örneklerinde %87.97 kuru madde, %12.03 nem, %0.092 ham kül,
%21.35 ham protein, %0.032 ham yağ, %87.88 organik madde, 68.56 mg/kg Cu, 65.28 mg/kg
Zn, 4.08 mg/kg Mn ve 194.4 mg/kg Fe içerdiği, fakat Cr elementi ise tespit edilmemiştir.
Mantar türünün taze askokarp yapılarından doku kültürü yöntemiyle saf misel elde
edilerek gen kaynakları koruma altına alınmıştır. Ayrıca, P. lefebvrei’nin farklı özellikleri ile
tüketicinin bilgi düzeyini içeren etnomikolojik veriler belirlenmiştir. | tr_TR |