Show simple item record

dc.contributor.advisorAYŞE DİLEK ÖZŞAHİN KİREÇCİtr_TR
dc.contributor.authorGÜRHAN, YASEMİN
dc.date.accessioned2025-09-10T07:14:19Z
dc.date.available2025-09-10T07:14:19Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://dspace.beu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/15873
dc.description.abstractBu çalışmada, Elazığ ili Baskil ilçesi, Kadıköy, Pınarlı ve Harebakayış köyü çevrelerinde doğal olarak yetişen P. lefebvrei’nin ekolojik-morfolojik özelliği, etnomikolojik-ticari potansiyeli ve koruma altına alınması ile besinsel içeriğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. P. lefebvrei’nin yetiştiği alanların, ışık şiddeti 20.8-89.4 klüx, sıcaklık 21.1-23.6 C, nem 26.7-36.2, hava debisi (CMM) 2092-2359 m3 /min, hava hızı 4.8-12.9 km/h ve toprak karakteristik özelliklerinin ise %29.85-73.02 kum, %13.72-30.03 kil, %13.27-40.12 toz, %26.98- 70.15 toz+kil, kumlu-killi-balçıklı toprak türü, 6.94-7.95 pH, %0.75-23.19 total kireç, %0.00- 10.58 aktif kireç, 0.131-0.366 mmhos/cm tuz, %0.350-1.583 organik madde, %0.017-0.079 azot, 36.55-70.13 ppm P2O5, 123.94-572.35 ppm K2O ve 9.49-25.011 ppm Na olarak değiştiği gözlenmiştir. P. lefebvrei’nin kuru örneklerinde %87.97 kuru madde, %12.03 nem, %0.092 ham kül, %21.35 ham protein, %0.032 ham yağ, %87.88 organik madde, 68.56 mg/kg Cu, 65.28 mg/kg Zn, 4.08 mg/kg Mn ve 194.4 mg/kg Fe içerdiği, fakat Cr elementi ise tespit edilmemiştir. Mantar türünün taze askokarp yapılarından doku kültürü yöntemiyle saf misel elde edilerek gen kaynakları koruma altına alınmıştır. Ayrıca, P. lefebvrei’nin farklı özellikleri ile tüketicinin bilgi düzeyini içeren etnomikolojik veriler belirlenmiştir.tr_TR
dc.language.isoEnglishtr_TR
dc.publisherBitlis Eren Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectP. lefebvrei,tr_TR
dc.subjectçevresel özellikler,tr_TR
dc.subjectbesinsel içerik,tr_TR
dc.subjectetnomikolojik özellikler,tr_TR
dc.subjectdoku kültürü.tr_TR
dc.titlePicoa lefebvrei (Pat.) maire'nin bazı ekolojik, morfolojik özellikleri ve besinsel içeriğinin belirlenmesi / Determination of some ecological, morphological feature and nutritive contents of Picoa lefebvrei (Pat.) mairetr_TR
dc.typeMaster's Thesistr_TR
dc.contributor.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsütr_TR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record