ARICILIK VE ARICILIĞIN BİTLİS EKONOMİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Abstract
Dünya üzerindeki en eski tarımsal faaliyetlerden biri de arıcılıktır. Arıcılık veya başka bir deyiş ile arı yetiştiriciliği ve yetiştiriciliğin bir çıktısı olarak balcılık bugün başlı başına bir tarımsal faaliyet ve önemli bir ekonomik kaynaktır. Son yıllarda insan sağlığına verilen önemin artması ile birlikte doğal beslenme ve bu beslenme sürecinde tüketilebilecek ürünlere yönelik önemli bir endüstri gelişmiştir. Sağlıklı beslenme endüstrisinin içerisinde; bal ve türevi ürünler kendilerine has özelliklerinden dolayı önemli bir yere sahiptir. Arı sütü, bal, polen, bal mumu ve propolis gibi ürünler bu türev ürünlerden bir kaçıdır. Arıların tozlaşma gibi önemli bir doğa olayına aracılık etmesi arıcılığa dünya üzerinde verilen önemi bir kat daha arttırmaktadır. Arıcılığın geliştirilmesi ve Bitlis ilinde arıcılığa verilen önemin artması durumunda bunun çıktılarının neler olabileceğinin tespit edilmesine yönelik hazırlanan bu çalışmada öncelikle arıcılık mesleği ele alınmıştır. Sonrasında ise arıcılık ürünlerinden kısaca bahsedilmiştir. Ele alınan bu ürünler sırası ile bal, arı sütü, bal mumu, polen ve propolistir. Çalışmanın bu literatür bölümünden sonra asıl amacı olan; arıcığın ülke ekonomisi, bölge ekonomisi ve Bitlis ilinin ekonomisine olan katkılarından bahsedilmiştir. Arıcılığın Bitlis ili ekonomisi için neden önemli olduğuna değinildikten sonra son olarak ilin ekonomisine katkısının nasıl arttırılabileceğine yönelik önerilerden bahsedilerek çalışma tamamlanmıştır. Çalışma bilimsel araştırma yöntemlerinden biri olan betimleyici bir çalışmadır. Tespitler ve çözüm önerileri literatür ayrıntılı bir şekilde taranarak oluşturulmuştur. Arıcılığa gerekli önem verilirse öncelikle Bitlis ilinin, sonrasında bölgenin ve son olarak ise ülke ekonomisinin gelişmesine önemli katkılar sunacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Collections

DSpace@BEU by Bitlis Eren University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..