Küreselleşme Bağlamında Başarılı Bir Toplam Kalite Yönetimi İçin Psikolojik Sahiplenme ve İç Girişimciliğin Rolü: Kuramsal Bir Analiz
Abstract
Küreselleşmenin sınırları aşındırmasıyla birlikte dünyamız global bir pazar haline gelmiş ve yıkıcı rekabet küçük büyük bütün işletmeleri etkisi altına almıştır. Bu yeni düzen ne üretirsem satarım anlayışını temelinden sarsarken, müşteri memnuniyetini merkeze alan yeni ve dinamik bakış açılarının oluşmasına ortam hazırlamıştır. Bu noktada Japonya’ dan dünyaya yayılan Toplam Kalite Yönetimi (TKY) anlayışı üç temel unsur (kalite, hız ve uygun maliyet) ekseninde müşteri memnuniyetini hedeflemiştir. TKY sayesinde Japon işletmeleri yıkıcı rekabeti yüksek getiri sağlayan fırsatlara dönüştürmeyi başarmıştır. Bununla birlikte, dinamik bir süreç olan TKY’nin sürdürülebilir olması için uygun bir örgüt ikliminin varlığı önemlidir. Buradan hareketle TKY’yi etkin kılacak unsurların belirlenip örgütsel alanın bu unsurlara göre yeniden kurgulanması gerekmektedir. Özellikle de bu yeni yönetim anlayışının tüm çalışanlarca sahiplenilmesi ve iç girişimsel yaklaşımlarla dinamik bir sürece dönüştürülmesi TKY sürdürülebilir olması açısından önem arz etmektedir. Bu araştırmada TKY anlayışının etkinliğini ve sürekliliği açısından önemli olduğu düşünülen Psikolojik sahiplenme ve iç girişimcilik unsurlarının TKY üzerindeki etkisi kuramsal bağlarla açıklanmıştır. Çalışma TKY, Psikolojik Sahiplenme ve İç Girişimcilik olgularını ilk kez bir arada ele alırken, sonradan yapılacak araştırmalara kuramsal bir alt yapı sağladığı için de ayrıca önemlidir.
Collections

DSpace@BEU by Bitlis Eren University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..