Bulutlanma Noktası Ekstraksiyonu ile Zenginleştirildikten Sonra Ponceau 4R’nin Şurup ve Meyve Şekerinde Spektrofotometrik Tayini
Abstract
Ponceau 4R (E-124) özellikle gıda ve ilaç sanayisinde sıklıkla kullanılan bir gıda boyasıdır. Bu çalışmada,
Ponceau 4R’nin bulut noktası ekstraksiyonu için non iyonik bir yüzey aktif madde olan Brij 58 kullanılarak ön
deriştirme ve ayırma işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu ön deriştirme işlemi sonrasında Ponceau 4R spektrofotometrik
tayini yapılmıştır. Bulutlanma noktası ekstraksiyonu sonrasında ayrılan yüzey aktif maddece zengin fazdaki
Ponceau 4R, su ile 0.5 mL'ye seyreltilmiş ve köre karşı 510 nm'de UV-görünür spektrofotometri ile absorbansı
ölçülmüştür. Ekstraksiyon için optimumum şartlar pH 6-9 aralığında, Brij 58 miktarı % 0.5 (w/v), tuz miktarı %
20 (w/v), inkubasyon sıcaklığı 70 °C ve 10 dk bekleme süresi olarak belirlenmiştir. Yöntemin tayin aralığı 0.08 -
2.50 g mL-1 olarak belirlenmiştir. Bu yöntemin saptama sınırı (LOD), 0.00453 g mL-1 olarak bulunmuştur. Bu
geliştirilen seçici ve hassas bulutlanma noktası ekstraksiyonu yöntemi, Ponceau 4R’nin rutin analizi için
kullanılabilir.
Collections

DSpace@BEU by Bitlis Eren University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..