Pistacia vera L.’nın Dış Kabuğunun Antimikrobiyal Etkisi
Abstract
Pistacia vera L. (Fıstık) çerez olarak tüketilmesinin yanı sıra birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. P.
vera’nın antioksidan, antienflamatuvar, hipoglisemik, antiaterojenik gibi biyolojik aktiviteleri ve içerdiği yağlarla
makul miktarlarda tüketildiğinde cilt sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Bu çalışmada Antep fıstığı dış kırmızımsı
kabuğunun metanol, etanol ve hekzan gibi çözücüler kullanılarak elde edilen ekstraklarının antimikrobiyal
aktivitesi disk diffüzyon metoduna göre tespit edilmiştir. Çalışma için Staphylococcus aureus ATCC25923,
Pseudomonas aeruginosa DMS50071, Klebsiella pneumoniae ATCC700603, Escherichia coli ATCC25322,
Bacillus subtilis ATCC6633, Bacillus megaterium DSM32 ve Staphylococcus cohnii DSM 20260 gibi bakteriler,
fungus olarak Candida albicans FMC17 ve Candida glabrata ATCC66032, dermatofitlerden Trichophyton sp. ve
Epidermophyton sp. mikroorganizmaları kullanılmıştır. Sonuçta P. vera’nın dış kabuğunun metanol, etanol ve
hekzan ekstraktları mikroorganizmaların gelişimini farklı oranlarda inhibe etmiştir (8-20 mm inhibisyon zonu). P.
vera’nın en iyi antimikrobiyal etkiyi etanol ekstraktında gösterdiği tespit edilmiştir. Bu ekstraktın en fazla C.
glabrata’nın gelişimini engellediği (20 mm inhibisyon zonu) belirlenmiştir.
Collections

DSpace@BEU by Bitlis Eren University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..