Kızılötesi Kurutucuda Nane Bitkisinin Optimum Kurutma Sıcaklığının Belirlenmesi
Abstract
Bu çalışmada, tasarım ve imalatı yapılan kızılötesi ısıtıcılı kurutma fırınında, nane bitkisi farklı sıcaklıklarda
kurutularak optimum kurutma sıcaklığı belirlenmiştir. Kurutma fırınında kurutma işlemine tabi tutulan nane
yaprakları 50oC, 60oC, 70oC, 80oC ve 90oC sıcaklıklarda kurutulmuştur. Kurutma süreleri özgül enerji tüketimleri,
yaş ve kuru esasa göre nem miktarları ortaya koyulmuştur. Nane yapraklarının kurutma işlemleri başlangıç nem
oranı 8,12 g su/ g kuru madde iken bu oranın 0,094545 g su/ g kuru madde ye kadar düştüğü görülmüştür. Özgül
enerji tüketimi ise 21,10 MJ/kg ile 52,08 MJ/kg arasında bulunmuştur. Tüm deneylerde elde edilen kuru ürün
kaliteleri farklılık gösterirken renk, aroma, koku ve enerji tüketimi bütün olarak değerlendirildiğinde optimum
kurutma sıcaklığının 70
oC olduğu ortaya koyulmuştur. Bu sıcaklığın altında yapılan kurutma işlemlerinde aroma
ve koku artmakta, lakin enerji tüketimi de artmaktadır. 70
oC üzeri sıcaklıktaki kurutma işlemleri incelendiğinde
aroma ve koku azalırken enerji tüketimi de düşmektedir.
Collections

DSpace@BEU by Bitlis Eren University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..