Dondurularak ve Püskürterek Kurutulmuş Süt Tozlarının Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin Karşılaştırılması
Abstract
Bu çalışmada dondurularak ve püskürterek kurutulan süt tozlarının bazı mikrobiyolojik ve fizikokimyasal
özellikleri depolama süresi boyunca araştırılmıştır. İlk olarak sütler iki gruba ayrılmıştır. İlk grup süt dondurarak
kurutucu ile ikinci grup ise püskürtmeli kurutucu ile kurutulmuştur. Oda sıcaklığında, depolamanın 2., 4.ve
6.günlerinde toplam aerofilik mezofilik bakteri, maya-küf, toplam koliform ve fekal koliform, nem, hunter renk
analizi, su aktivitesi, pH analizleri yapılmıştır. Su absorplama indeksi, suda çözünme indeksi analizleri
depolamanın yalnızca 2.gününde; protein ve mikroskopik analizler depolamanın yalnızca 6.gününde
gerçekleştirilmiştir. Dondurarak kurutma ile üretilen örneklerin nem, su aktivitesi, mikrobiyolojik analiz, L değeri
ve su absorplama indeksi sonuçları bütün depolama günleri için püskürterek kurutma ile üretilen örneklerin
değerlerinden daha düşük olarak bulunmuştur. Dondurarak kurutulan örneklerin mikrobiyolojik kalitesinin daha
iyi olduğu saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar düşünüldüğünde dondurarak kurutma ile üretilen süt tozlarının oda
sıcaklığında daha uzun raf ömrüne sahip olabileceği düşünülmüştür.
Collections

DSpace@BEU by Bitlis Eren University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..