Show simple item record

dc.contributor.authorOĞUR, Seda
dc.date.accessioned2024-02-27T07:02:36Z
dc.date.available2024-02-27T07:02:36Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.issn2147-3188
dc.identifier.urihttp://dspace.beu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/14264
dc.description.abstractBu araştırmada, Bitlis il merkezinde ikamet eden tüketicilerin gıda güvenliği ve gıda hijyeni konusundaki bilgi ve tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. 2015 yılının Şubat ayında yürütülen araştırmada, gelişigüzel örnekleme yöntemiyle seçilen 405 katılımcının yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve meslek bilgileri ile gıda güvenliği ve gıda hijyeni ile ilgili ürünü satın almadan tüketinceye kadar dikkate almaları gereken 40 ifadeden oluşan bir anket formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS 20® programında sıklık, bağımsız T-testi ve Pearson Ki-kare (χ2) testleriyle değerlendirilmiştir. Ankete katılan tüketicilerin yaş ortalamalarının 30.62±9.45, %53.6’sının kadın, %46.4’ünün erkek, %67.4’ünün üniversite mezunu, %20.7’sinin lise mezunu, %9.9’unun ilköğretim mezunu, %32.3’ünün büro memuru ve %16.3’ünün ev hanımı olduğu belirlenmiştir. Tüketicilerin %84.0’ü gıda ürünlerini satın alırken son kullanma tarihlerine dikkat ettiğini, %87.2’si ambalajsız gıda ürünü alırken tazeliğine, temizliğine dikkat ettiğini, %90.1’i sebze ve meyveleri temiz ve bol su ile yıkadığını, %49.9’u markalı ürünlerin her zaman kaliteli ve güvenilir olduğuna kısmen katıldığını, %69.6’sı yemekleri pişirirken ya da tekrar ısıtırken uygun sıcaklıkta olduğunu anlamak için termometre kullanmadığını, %45.7’si reklamların ürün hakkında gerekli bilgileri verdiğine katılmadığını ifade etmiştir. Tüketicilerin cinsiyetleri ile gıdayı hijyenik şartlarda hazırlama ve saklama konusundaki tutumlarını belirleyen ifadelere (14.-26. ifadeler) verdikleri yanıtlar arasındaki farkın ve eğitim düzeyleri ve meslekleri ile “Satın aldığım gıda ürünlerinin etiket bilgilerini okurum.” ve “Yiyeceklerin protein ve vitamin içeriklerini bilirim, bilmediklerimi öğrenmeye gayret ederim.” ifadelerine verdikleri yanıtlar arasındaki farkın anlamlı (P<0.05) olduğu bulunmuştur. Gıda güvenliği ve gıda hijyeni ile ilgili olarak en önemli olduğunu düşündüğümüz bilgiler ve uygulamalar konusunda; katılımcıların doğru bilgi veya doğru alışkanlık sahibi olmaları ile eğitim seviyesi arasındaki ilişkinin beklenildiği şekilde anlamlı olmadığı gözlemlenmiştir.tr_TR
dc.language.isoTurkishtr_TR
dc.publisherBitlis Eren Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectGıda güvenliğitr_TR
dc.subjectgıda hijyenitr_TR
dc.subjectbilgitr_TR
dc.subjecttutumtr_TR
dc.titleBitlis’teki Tüketicilerin Gıda Güvenliği ve Gıda Hijyeni Konusundaki Bilgi ve Tutumlarıtr_TR
dc.typeArticletr_TR
dc.identifier.issue2tr_TR
dc.identifier.startpage780tr_TR
dc.identifier.endpage796tr_TR
dc.relation.journalBitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisitr_TR
dc.identifier.volume9tr_TR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record