Show simple item record

dc.contributor.authorYIRTICI, Ümit
dc.date.accessioned2024-02-20T06:01:37Z
dc.date.available2024-02-20T06:01:37Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn2147-3188
dc.identifier.urihttp://dspace.beu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/14133
dc.description.abstractBu çalışmada Centaurea fenzlii Reichardt bitkisinin antioksidan özellikleri ve çeşitli enzimler üzerine inhibe edici etkisi araştırıldı. Bu amaçla çiçeklenme döneminde toplanan Centaurea fenzlii Reichardt’ın toprak üstü kısımları farklı polariteye sahip çözücülerde maserasyon yöntemi kullanılarak çözüldü ve ekstreleri elde edildi. Çalışmalara metanol ekstresi ile devam edildi. Metanol ekstresinin toplam fenolik ve flavonoid içerikleri sırasıyla, 16,72 mg GAE/g ka ve 173,16 mg KAE/g ka olarak belirlendi. Antioksidan kapasiteleri demir indirgeyici gücü (FRAP) için 0,256 mmol TE/g ka, bakır indirgeyici gücü (CUPRAC) için 0,878 mmol TE/g ka, ABTS için 0,354 mmol TE/g ka ve DPPH için 0,661 mmol TE/g ka olarak saptandı. Ayrıca, ekstrelerinin kolinesteraz, α-amilaz, α-glukozidaz ve tirozinaz enzimlerine karşı inhibe edici etkileri de belirlendi. Enzim inhibisyon etkisi sırasıyla, α-Glukozidaz için 0,331 mmol AKE/g ka, α-Amilaz için 0,354 mmol AKE/g ka, AChE için 0,367 mmol GAE/g ka, BChE için 0,878 mmol GAE/g ka ve Tirozinaz için mmol 0,256 KE/g ka olarak bulundu.tr_TR
dc.language.isoTurkishtr_TR
dc.publisherBitlis Eren Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectCentaurea fenzlii Reichardttr_TR
dc.subjectAntioksidantr_TR
dc.subjectEnzim İnhibisyonutr_TR
dc.titleCentaurea fenzlii Reichardt Özütünün Antioksidan Özellikleri ve Enzim İnhibisyon Etkisinin Belirlenmesitr_TR
dc.typeArticletr_TR
dc.identifier.issue1tr_TR
dc.identifier.startpage66tr_TR
dc.identifier.endpage73tr_TR
dc.relation.journalBitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisitr_TR
dc.identifier.volume8tr_TR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record