Show simple item record

dc.contributor.authorYALÇIN, Mehmet
dc.contributor.authorARGUN, Mustafa Şamil
dc.date.accessioned2024-02-13T12:08:57Z
dc.date.available2024-02-13T12:08:57Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn2147-3129
dc.identifier.urihttp://dspace.beu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/14068
dc.description.abstractBu çalışma Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık Yüksekokul öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinden toplam 120 öğrenci katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yüz-yüze uygulanan anket kullanılmıştır. Uygulanan anket sonucunda elde edilen veriler, ‘SPSS 22.0 for windows’ paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde Kikare (χ2) testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan 120 öğrencinin % 50.8’i bayan, % 49.2’si erkektir. Öğrencilerin yaş ortalaması 21.12 ±2.53, beden kitle indeksi ortalaması ise 21.61±2.50’dir. Öğrencilerin % 73.3’ü sütü sevdiğini belirtmiş olmakla birlikte sadece % 20’si her gün düzenli olarak süt tüketmektedir. Her gün süt tüketen öğrencilerin; % 12.5’i 1 su bardağından (200 mL) az, % 62.5’ i 1 su bardağı, % 25’i ise 2 su bardağı süt içmektedir. Öğrencilerin % 8.3’ü sütten nefret ettiklerini ve hiç süt içmediklerini belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan öğrencilerin en çok sevdiği süt ürününün ayran (% 25.8) olduğu, daha sonra peynir ( % 23.3) ve yoğurt (% 23.3) geldiği belirlenmiştir. En çok tercih edilen peynir çeşidi % 62.5 oranıyla beyaz peynirdir. Araştırmada, süt içmeyen öğrencilerin % 60.6’sı alışkanlığının olmamasından dolayı sütü içmediklerini, % 18.1’i tadından dolayı, % 13.6’sı rahatsız ettiği için, % 4.5’i fiyatından dolayı ve % 3’ü de kokusundan dolayı süt içmediklerini belirtmişlerdir. Çalışma sonuçlarına göre öğrencilerin büyük bir kısmının süt içme alışkanlıklarını okul öncesi (% 30.8) ve okul döneminde (% 21.7) kazandıkları belirlenmiştir. Ayrıca en önemli süt içmeme nedeninin alışkanlığın olmaması olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak okul öncesi dönemde çocuklara süt içme alışkanlığının kazandırılması, ileri yaşlarda süt içme oranının arttırılması için büyük önem taşımaktadırtr_TR
dc.language.isoTurkishtr_TR
dc.publisherBitlis Eren Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectSağlık Yüksekokulu,tr_TR
dc.subjectSüt ve Süt Ürünleri,tr_TR
dc.subjectTüketim Alışkanlığı.tr_TR
dc.titleBitlis Eren Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörlertr_TR
dc.typeArticletr_TR
dc.identifier.issue1tr_TR
dc.relation.journalBitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisitr_TR
dc.identifier.volume6tr_TR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record